CH. NOYER: Rast francúzskej ekonomiky bude aj v roku 2013 len mierny

17.09.2012 Celý región

Paríž 17. septembra (TASR) - Oznámenie Európskej centrálnej banky (ECB), že obnoví program nákupu dlhopisov eurozóny, zlepšil vyhliadky na rast jej hospodárstva ako celku. Ale Francúzsko, ktoré je druhou najväčšou ekonomikou bloku, aj na budúci rok expanduje len veľmi mierne. Tempo jeho rastu nedosiahne ani 1 %. Uviedol to guvernér francúzskej centrálnej banky Christian Noyer v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Les Echos.

Noyer, člen Rady guvernérov ECB, sa domnieva, že oznámenie banky o neobmedzenom nákupe dlhopisov eurozóny upokojilo situáciu na finančných trhoch. Aj verdikt nemeckého Ústavného súdu, ktorý otvoril cestu k vzniku trvalého záchranného fondu - Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) je podľa Noyera tiež jasným signálom súdržnosti menovej únie a pomôže ekonomikám bloku posilniť konkurencieschopnosť a hospodársky rast.

Avšak napriek týmto dobrým správam, Francúzsku sa v roku 2013 nepodarí dosiahnuť výraznejšie oživenie hospodárstva pre slabý tohoročný rast, ktorý sťaží jeho zotavovanie.

Francúzska vláda nedávno znížila svoj odhad hospodárskeho rastu v budúcom roku na 0,8 % z pôvodne očakávaných 1,2 %. Mnohí analytici sa ale domnievajú, že aj táto prognóza je príliš optimistická.

V tomto roku by sa podľa vlády mal hrubý domáci produkt (HDP) krajiny zvýšiť len o 0,3 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, sú ešte pesimistickejší a predpovedajú, že stúpne len o 0,1 %.

Rast francúzskej ekonomiky sa už v 2. kvartáli zastavil. Na príčine je dlhová kríza eurozóny, ktorá má negatívny vplyv na dopyt po francúzskych produktoch, a tým aj na priemysel a ekonomiku.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región